assalamualaikum semua... Heyy ! Awak stalk sini ke ?? Haa ! kantoi.. Btw, tiada apa yg menarikk dekat sini tapi yg pasti anda tidakk rasa menyesal laa.. Hehehe.. Dah mula jarang blogging tapi korang boleh follow aku dekat twitter :)

13 April 2012

kenapa perlu iri hati ???

assalamualaikum semua !
selamat petang dan jugak salam jumaat !
memandangkann hari ni penghulu segala hari hope korang sihat semuanya, hehe.. semalam satu hari suntuk aku tak onlinee sebabnyaa BB aku telah punn dirembat oleh abang aku so hari ni barulaa aku berkesempatan nakk online pluss update entry baru.. hehe... dan memandangkann hari ni hari jumaat jugakk laa aku nak kasikk ceramah sikit, haha.. bagi yg berminat terus kann membaca and scroll down okayy, if ada yg tak berminat sila sila laa kann laa diri anda BW ke blog lain... bukan halau takot korang bosan pulak nanti kann... hehehe...



okayy, kenapa laa dalam dunia yg serba moden and serba canggih ni masih hidup lagi manusia yg mempunyai perasaan iri hati ?? why why and why ?? ntahhlaa kann kadang kadang nie orang tak bolah tengokk orang lain senang mahupun bahagia... ouchh ! so cruel laa... kau bahagia bolee, orang lain kau tak bagi bahagia.. siapa kau nak tentukann kebahagiaan orang lainn haa ?? jawab jawab !! kebahagian tu milik semua orang selagi dia masih bernyawa okay and ALLAH jugakk laa yg bagi perasaan bahagia tu dekat setiap hamba yg dipilihNYA... so, jauhkannlaa sikap iri hati korang tu, tak ke mana laa... lately nie, aku banyak sangat dengar cerita yg kurang sedap di dengar and semuanya berkait rapat dengan masalah iri hati... if korang rasa tak puas hati dengan seseorang tu make sure face to face dengan dia and tell them which part yg korang tak puas hati dengan dorang, its easy ryte ?? masalah akan dapat di atasi dgn mudahh toksahh laa panjang panjang kann.... bukan dgn cara cakap cakap belakang hanya sebab korang rasa iri hati and tergugat dgn seseorang tu, come onn laaa... korang sendiri jugak yg parahh.... ada certain cases about couplee ! yg nie memang laa rasa sakit hati yg teramat sangat pada orang yg jadi mangsa iri hati tu... as a human kita ada limit untuk bersabar sebab kita tak sempurna macam RASULULLAH kann... if dah tak tahan akan meletup jugakk macam gunung berapi tu, habis semua larva keluar... larva manusia bila tak sabar adalah kata kata kesat tu ! look ! tak semua yg kita impikann tu akan tercapai kalau bukann ditakdirkann untuk kita laa sayang... belajar untuk menerima dan redha dgn apa yg berlaku.... its simple ryte ?? dari situ kita takkan salahkan orang lainn sedangkan tu kesalahan kita sendiri... aku buat entry ni bukan nakk perli ke apa, im just give my opinion ! rasa nyaa banyak benda nie jadi... satu couple bila dah clash comfirmm akan bergaduhh kadang kadang tu sampai maki hamun, sumpah seranah laa keluar.. tak elok laa macam tu, time couplee okayy jee kann then dah clash takkan nak putuskann silaturahimm jugakk...if ex bf/gf korang dah couple dgn orang lainn, terima laa takpunn tumpang kebahagiaan dorang... septotnye korang lebih tenang sebab dorang dah bersatu dan doakan itu mungkin jodoh mereka... and anggap yg kisah korang yg dulu tu takde jodoh dgn pasangan korang... memang laa tak mudah tapi belajar untuk terima takdir ALLAH... jangan laa korang pegi attack si bf/gf baru ex korang tu... biasanya case macam nie memang sahh orang perempuann ! nak tahu kenapa perempuan ?? sebab perempuan nie dia cepat rasa tergugat bila dah rasa tergugat tu mulalaa irihati dia mai... dari situ dia akan buat benda benda di luar kawalan and dia jugak akan buat benda benda yg akan menyebabkan si ex bf dia berpisah or clash dengan pasangan baharu dia... tak baik laa macam tu... walaupun aku tak penah kena tapi aku faham perasaan orang yg menjadi mangsa keadaan kisah kau tu... sebabnya, bf/gf baharu ex korang tu taktahu apa apa and sometimes takpenah tahu punn punca korang clash masa dulu... if korang rasa iri hati bila tengok dorang bahagia, korang pegilaa cari pasangan baru jugakk tunjukkan kat dorang yg korang jugak boleh bahagia macam dorang... kann bagus daripada korang attack orang sana sini... dari situ korang jugak dapat tambah kawan kann, boleh berkawan dengan ex bf/gf korang dan jugak pasangan baharu dia.. tak perlu kot nak bermusuh sesama kita nie pluss takde faedah nyee ponnggg...its waste your time laa sayang ! perasaan iri hati nie boleh dikawal kalau kita selalu fikir sesuatu yg positif... cari dulu punca kenapa dan mengapa korang boleh clash dengan ex bf/gf korang yg dulu... mungkin salah korang atau mungkin jugakk salah dia... tapi kalau salah ex bf/gf korang yg punca korang clashh tak bermakna korang boleh salahkann pasangan baru ex bf/gf korang tu... teruknyee haihh pemikiran korang ! dunia dah maju pongg still berfikiran kolot ouhh, so sadd ! masaaku skulaa dulu punn benda benda nie selalu jadi tapi aku hanya mampu tersenyum dan menggeleng kann kepala aku... korang tahu takk kaum hawa, if kita attack kaum kita sendiri ibarat kita memalukan diri sendiri laa... korang tak sedar kee korang pegi attack sorang perempuan hanya sebab dia couple dgn ex bf korang dan dalam masa yg sama ex bf korang tu akan bergelak ketawa mungkin sampai berguling guling sebabnya korang tu dah takde pape lagi dahh dengan ex bf korang tu so buat apa korang sebok sebok amek tahu lagi dengan siapa yg dia nak couple, ryte ?? let it be jee laa... susah kee ?? kadang kadang aku tengok sampai bertarik tarik tudung and rambut disebabkan sorang laky... semua tu berpunca dari perasaan iri hati dan cemburu laa tu... tak paham betol laa aku, lain laa in case orang tu rampas suami kau.. memang patot laa kau ganyahh dia cukup cukup.. nie cuma dia couple dgn ex bf korang jee kodd... nak jadi kann isu besar, haishh ! yg menjadi mangsa tu bertambah parahh and tertekan dibuatnyaa tauu...



aku pernah di attack oleh sorang perempuan nie masa dekat skulaa, time tu aku memang tengah singlee ! and time tu jugak laa aku belum kenal lagi dengan sayang aku, kteorang baru kenal and berkawan jee... perempuan nie aku kenal laa jugak sebab aku memang berkawan dengan dia cuma jarang bertegur jeelaa sebab tak rapat pluss class punn lain lain... dulu, myspace memang hot social network laa aku rasa... aku selalu online pluss berkawan dgn semua orang then one day ada sorang budak lelaki aku mention dia kat sini as A.Q laa... aku memang tak kenal dia but dia cakap dia kenal aku and selalu nampak aku dekat skula, mula mula tu aku macam blur laa jugak kann sebab dia tahuu apa aku buat dekat skula... bila dah lama kenal tu, he's okayy... and selalu terserempak dgn dia dekat skulaa.. dah nama punn aku tak kenal dia kann so aku tak amek pusing laa dia ada gf kee apa and aku punn jenis tak suka bertanya... buat dunno jeelaa... satu malam tu aku memang perlukann sangat kain pelekat warna gelap untuk zapin then A.Q punn offer aku bagi pinjam... starting dari situ, aku dgn dia punn jadi ngam as a friends jeelaa sebab A.Q niee hot doee kat skulaa sebab dia budak rugby... budak rugby dekat skula aku memang hot laa kann... kepala hotakk aku punn tak penah fikir punn nak lebih dari kawan just cukuplaa macam tu kann, okayy what... then till one day, aku tahu dia dah ada gf dari kawan aku, yg klakarnyaa bukan satu okayy tapi dua... hahaha... aku kesian laa dekat gf dia yg num2 tu sebab budak bawah aku kann selalu laa kena attack dengan gf dia yg first tu sebaya aku... nak dijadikann cerita, aku kawan dengan si A.Q nie punn sampai ke telinga gf dia yg first... aku cool jeelaa sebab tak salah ponngg, haha... dia mai class aku cara baik so aku layankann jeelaa cara baik... apa yg buat aku sakit hati bilaa si A.Q tu boleh buat taktahu jee bukann nak tolong back up ke apa kann so dari situ aku tahu yg dia bukann laa sorang lelaki yg bertanggungjawab ! sebabnyaa dia suka perempuan gaduh sebab dia yg konon konon hot tu kann... sorry to say, aku bukanlaa perempuan jenis macam tu... aku amek jalan mudah jee, cakap dekat dia yg aku tak sukaa kawan dengan dia and aku bgthu gf first dia tu yg A.Q bukan calon yg sesuai untuk semua perempuan... yg kesian gf num2 dia tu, kena laa byk2 bersabar woo ! make it simplee, kenal lelaki nie dari pelbagai cara okayy... A.Q nie bukan playboy first yg aku kenal tapi yg ke brape pongg aku ingat !



so, kepada korang yg selalu sangat iri hati pada orang lain and selalu sangat rasa cemburu atau lebih ganasnyaa rasa tercabar tu banyak banyak kann laa kenal diri sendiri... cari punca kelemahan diri sendiri okayy, jangan sesekali salahkan orang lain sedangkan semua tu kesalahan dari anda sendiri... peace !


to my sayang : im just sharing and masa tu punn kita tak kenal lagi, haha... lu dulu pongg player jugak kann so better lu shadup lepas baca entry niee, haha



with purplishes love,

THANKS ! sudi membaca, sayang korang :)

4 comments:

Cik Mia Sufira said...

wow..ayat ena menusuk di kalbu,,

Ena Rasinah said...

hehehe, im just sharing :)

Zyha Naziha said...

melawat sini

Ena Rasinah said...

sudaa zieyaa... follow me okayy :)

 
Copyright@Segala Yang Terkandung Dalam Blog Ini Hak Milik EnaRasinah